Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz, która pojawia się w historii naszej kuchni polskiej, kilkaset lat temu gościła na stołach zarówno szlachty Polskiej jak i ubogiej społeczności. Była w ówczesnym czasie królową na Polskich stołach. Roślina, z której pozyskujemy kaszę jaglaną nosi wdzięczna nazwę: proso. To bardzo wysoka roślina, która jako jedyna pozostaje zielona, kiedy jej wiecha osiąga pełną dojrzałość.
Kasza jaglana jest kaszą
naturalnie bezglutenową, a w dobie ostatnich czasów gdzie mamy do
czynienia z powszechnie rosnącą tendencją do alergii pokarmowych, ten fakt
nabiera szczególnego znaczenia.
I to dopiero początek
właściwości, które wyróżniają ją z pośród innych zbóż. Otóż jako jedna
z niewielu produktów zbożowych jest kaszą
o właściwościach alkalizujących,
co dla naszego organizmu jest szczególnie ważne w kontekście utrzymania
prawidłowej gospodarki
kwasowo-zasadowej. Zwłaszcza, że dzisiejszy sposób
odżywiania znacząco skłania się kierunku
spożywania produktów wysoce zakwaszających. Dlatego tym bardziej regulacja tego
procesu jest bardzo ważna. Ponadto kasza jaglana jest bogactwem witamin i składników
mineralnych. Wyróżnia się najwyższą zawartością żelaza z pośród wszystkich
kasz. Oprócz tego, że jest bogata w witaminy z grupy B wapń, fosfor, oraz
potas i lecytynę,
zawiera również krzem.
Krzem jest często określany
mianem pierwiastka życia. Jest bowiem budulcem tkanki łącznej co oznacza, że
jest niezbędny do prawidłowego utrzymania elastyczności naczyń krwionośnych
oraz funkcjonowania serca. Dodatkowo wpływa na prawidłowe procesy mineralizacji
kości. Właściwość tę wykorzystujemy zwłaszcza w procesach regeneracji po
urazach i złamaniach. Krzem jest również cenionym pierwiastkiem w procesie
detoksykacji, dzięki niemu sprawniej zachodzą procesy oczyszczania.
Dodatkowo kasza jaglana zawiera cenne dla organizmu aminokwasy, a w tym tryptofan niezbędny aminokwas, którego organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć i musi zostać pozyskany z pożywienia. Tryptofan to aminokwas uczestniczący w procesie wytwarzania w organizmie hormonu szczęścia jakim jest serotonina. Ma ogromne znaczenie również dla naszego snu, ponieważ wpływa na wytwarzanie hormonu zwanego melatoniną, odpowiedzialnego w naszym organizmie za sen. Dodatkowo jest nieoceniony w pracy układu nerwowego.
Kolor ziarna prosa jest zdominowany
zawartością w nim karotenu, który jest związkiem zaliczanym do grupy
antyoksydantów, czyli związków
o charakterze ochronnym w przeciwdziałaniu
spowodowanemu przez wolne rodniki. Wolne rodniki wpływają na szereg
niekorzystnych zmian
w organizmie w tym nowotworowych. Dlatego
spożywanie tego typu związków jest w dzisiejszych czasach szczególnie
ważne. Ale karoten jest również
związkiem, który doskonale wpływa na przewód pokarmowy, poprzez zdolność
regeneracji błony śluzowej ta właściwość jest ważna w regeneracji układu
pokarmowego.
Według medycyny chińskiej kasza jaglana jest ciepłotwórczą, zalecana w leczeniu chorób żołądka, wątroby i śledziony. Ta właściwość według medycyny chińskiej wzmacnia i ociepla organizm, tworząc w ten sposób nowe pokłady energetyczne. Dodatkowo wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i innych złogów, usuwa również z organizmu nadmiar wilgoci i śluzu. Szeroko stosowana w stanach zapalnych, antywirusowo, a nawet jako lekarstwo na katar i niedokrwistość.
Dietetyk Grażyna Białek © 2020