Wartościowe, a niedoceniane

Znana od wieków, w literaturze szeroko pojawiająca się w pierwszych kulinarnych zbiorach Polski.  Doceniana w ówczesnych czasach przez ludność zamożną i ubogą. 

Kasza jaglana, czym potrafi się wyróżnić ?


Na początku znana jako ,,jagła"

Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz, która pojawia się w historii naszej kuchni polskiej, kilkaset lat temu gościła na stołach zarówno szlachty Polskiej jak i ubogiej społeczności. Była w ówczesnym czasie królową na Polskich stołach. Roślina, z której pozyskujemy kaszę jaglaną nosi wdzięczna nazwę: proso. To bardzo wysoka roślina, która jako jedyna pozostaje zielona, kiedy jej wiecha osiąga pełną dojrzałość.

Czym się wyróżnia :

Kasza jaglana jest kaszą naturalnie bezglutenową, a w dobie ostatnich czasów gdzie mamy do czynienia z powszechnie rosnącą tendencją do alergii pokarmowych, ten fakt nabiera szczególnego znaczenia.

I to dopiero początek właściwości, które wyróżniają ją z pośród innych zbóż. Otóż jako jedna z niewielu produktów zbożowych jest kaszą
o właściwościach alkalizujących, co dla naszego organizmu jest szczególnie ważne w kontekście utrzymania prawidłowej gospodarki
kwasowo-zasadowej. Zwłaszcza, że dzisiejszy sposób odżywiania znacząco skłania się kierunku spożywania produktów wysoce zakwaszających. Dlatego tym bardziej regulacja tego procesu jest bardzo ważna. Ponadto kasza jaglana jest bogactwem witamin i składników mineralnych. Wyróżnia się najwyższą zawartością żelaza z pośród wszystkich kasz. Oprócz tego, że jest bogata w witaminy z grupy B wapń, fosfor, oraz potas i lecytynę,

zawiera również krzem. 

Składniki niezbędne do życia w każdym ziarenku

Krzem jest często określany mianem pierwiastka życia. Jest bowiem budulcem tkanki łącznej co oznacza, że jest niezbędny do prawidłowego utrzymania elastyczności naczyń krwionośnych oraz funkcjonowania serca. Dodatkowo wpływa na prawidłowe procesy mineralizacji kości. Właściwość tę wykorzystujemy zwłaszcza w procesach regeneracji po urazach i złamaniach. Krzem jest również cenionym pierwiastkiem w procesie detoksykacji, dzięki niemu sprawniej zachodzą procesy oczyszczania.

Dodatkowo kasza jaglana zawiera cenne dla organizmu aminokwasy, a w tym tryptofan niezbędny aminokwas, którego organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć i musi zostać pozyskany z pożywienia. Tryptofan to aminokwas uczestniczący w procesie wytwarzania w organizmie hormonu szczęścia jakim jest serotonina. Ma ogromne znaczenie również dla naszego snu, ponieważ wpływa na wytwarzanie hormonu zwanego melatoniną, odpowiedzialnego w naszym organizmie za sen. Dodatkowo jest nieoceniony w pracy układu nerwowego.

Kolor ziarna prosa jest zdominowany zawartością w nim karotenu, który jest związkiem zaliczanym do grupy antyoksydantów, czyli związków
o charakterze ochronnym w przeciwdziałaniu spowodowanemu przez wolne rodniki. Wolne rodniki wpływają na szereg niekorzystnych zmian
w organizmie w tym nowotworowych. Dlatego spożywanie tego typu związków jest w dzisiejszych czasach szczególnie ważne. Ale karoten jest również związkiem, który doskonale wpływa na przewód pokarmowy, poprzez zdolność regeneracji błony śluzowej ta właściwość jest ważna w regeneracji układu pokarmowego.

Uznana przez medycynę chińską

Według medycyny chińskiej kasza jaglana jest ciepłotwórczą, zalecana w leczeniu chorób żołądka, wątroby i śledziony. Ta właściwość według medycyny chińskiej wzmacnia i ociepla organizm, tworząc w ten sposób nowe pokłady energetyczne. Dodatkowo wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i innych złogów, usuwa również z organizmu nadmiar wilgoci i śluzu. Szeroko stosowana w stanach zapalnych, antywirusowo, a nawet jako lekarstwo na katar i niedokrwistość.

Można więc podsumowując z pewnością uznać, że miano Królowej kasz zostało jej słusznie przyznane.  


Czasami banalnie zwyczajne, o nieocenionych właściwościach