Kulinarne przepisy


Smaczne, zdrowe, matematycznie obliczone - jedzenie wartościowe i w odpowiedniej ilości. 

Potrawy pomagające zatrzymać zdrowie i młodość

Makowiec z jabłkami

Sposób przygotowania: Mak zmiel. Białka oddziel od żółtek (9 jajek) białka ubij z solą. Ksylitol zmiksuj na puder dodaj żóltka, masło, uprzyj razem. Jabłka zmiksuj. Dodaj wszystkie składniki razem wymieszaj dokładnie, wylej na wyłożoną papierem blaszkę ( 26cm/34cm) i upiecz w piekarniku 60min 200stC                                                      NA PODSTAWIE : MAKOWIEC JAPOŃSKI -Cookidoo

Składniki na 24 porcje: 
  • Mak 350g
  • Jaja całe 540g (9 szt)
  • Ksylitol 250g
  • Masło 240g
  • Jabłko 600g
  • Żurawina suszona 100g
  • Aromat migdałowy 0,5g
  • Kasza manna 80g
  • Proszek do pieczenia 15g
  • Sól 0,1g (szczypta)

Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

  • Magnez 32 %
  • Wapń 26 %
  • Żelazo 23 %
  • Cynk 15 %
  • Wartość odżywcza 1 porcji:

  • 216 kcal
  • Białko 6g
  • Tłuszcz 17g
  • Węglowodany 20g
  • Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

  • Indeks glikemiczny 56
  • Ładunek glikemiczny 3
  • Wymienniki Węglowodanowe 2
  •  Wymienniki białkowo tłuszczowe 2
  • Ciasteczka z prażonymi ziarnami i orzechami

    Sposób przygotowania:
     Ziarna i orzechy rozłóż na blaszce upraż w piekarniku na złoty kolor ok 10 min w 180stC. Masło rozgrzej dodaj ksylitol, mieszaj żeby się rozpuścił, jak przestygnie lekko dodaj do mąki, wymieszaj, a następnie dodaj żółtko, szczyptę sody oczyszczonej i wymieszaj. Dodaj ziarna i orzechy wymieszaj i przełóż do foremek lub uformuj ciasteczka i upiecz na papierze do pieczenia w piekarniku 20 min w 180st C
    Składniki na 6 sztuk:
    • Orzechy nerkowca 25g
    • Nasiona słonecznika 50g
    • Płatki migdałów 40g
    • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 40g
    • Masło klarowane 50g
    • Ksylitol 20g
    • Żółtko jaja 30g
    • Soda oczyszczona 0,1g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Magnez 30 %
    • Witamina B1 21 %
    • Cynk 20 %
    • Żelazo 19 %
    • Witamina B6 15 %
    • Selen 12%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 227 kcal
    • Białko 6g
    • Tłuszcz 20g
    • Węglowodany 12g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 51
    • Ładunek glikemiczny 3
    • Wymienniki Węglowodanowe 1
    •  Wymienniki białkowo tłuszczowe 2

    Sero-makowiec

    Sposób przygotowania:
    Masa makowa:
    Orzechy i migdały zmiel na drobno, suszone owoce pokrój drobno. Mak zmiel, ugotuj 20min w mleku, dodaj orzechy i owoce oraz erytrytol, wymieszaj dokładnie, ostudź. Żółtka oddziel od białek. Białko ubij na sztywną pianę. Do ostudzone masy makowej dodaj sok z pomarańczy, żółtka i miksuj razem na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj. Masę makową wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
    Masa serowa:
    Ser zmiel, dodaj wszystkie składniki na masę serową i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę serową wyłóż na warstwę masy makowej. Piecz w piekarniku w 180st. 60min. Po tym czasie wyłącz piekarnik uchyl drzwiczki i zostaw ciasto do ostudzenia. 
    Składniki na 24 porcje:
    Masa makowa:
    • Orzechy włoskie 60g
    • Orzechy laskowe 20g
    • Migdały 80g
    • Daktyle 40g
    • Rodzynki 50g
    • Figi suszone 30g
    • Mleko 2% tłuszczu 350g
    • Erytrytol 150g
    • Miód 80g
    • Mak 500g
    • Jaja 4 sztuki
    • Sok z pomarańczy 100g
    • Masa serowa:
    • Ser twarogowy półtłusty 800g
    • Erytrytol 230g
    • Jaja 4 sztuki
    • Masło 100g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Magnez 53%
    • Wapń 42%
    • Witamina B2 41%
    • Żelazo 32%
    • Witamina B12 32% 
    • Cynk 23%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 294 kcal
    • Białko 15g
    • Tłuszcz 20g
    • Węglowodany 33g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 53
    • Ładunek glikemiczny 5
    • Wymienniki Węglowodanowe 2,7
    •  Wymienniki białkowo tłuszczowe 2,4

    Rozgrzewający napój
    imbirowo-pomarańczowy

    Sposób przygotowania:
     Imbir zetrzyj na tarce dodaj do 1 l wody razem z łyżeczką kurkumy, goździkami i sokiem z wyciśniętej cytryny i pomarańczy, zagotuj odstaw na godzinę, następnie odcedź i dodaj 0,5-1l wody w zależności od intensywności smaku jaki tolerujesz. Możesz dodawać gorącą wodę do bazy małymi porcjami, żeby napój zawsze był ciepły.  Opcjonalnie można dodać miód do ostudzonego napoju.
    Składniki na 1,5 litra napoju
    • Imbir korzeń 30g
    • Kurkuma mielona 1g
    • Pieprz - szczypta
    • Sok z 1 cytryny 60g
    • Sok z 1 pomarańczy 80g
    • Goździki 8 sztuk 
    • Woda1-1,5l

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Magnez 12%
    • Witamina B1 9%
    • Witamina B6 7%
    • Cynk 4%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 77 kcal
    • Białko 1,4g
    • Tłuszcz 0,6g
    • Węglowodany 18,4g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 35
    • Ładunek glikemiczny 4
    • Wymienniki Węglowodanowe 1,7
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 0,1

    Zapiekane jabłka z dynią i borówką pod kruszoną z płatków żytnich z sosem cynamonowym

    Sposób przygotowania:
    Sos cynamonowy z kurkumą: Wymieszaj jogurt z cynamonem i kurkumą. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienna,  ułóż w naczyniu do pieczenia. Dynię obierz i wydrąż środek, pokrój w paseczki, ułóż na jabłkach całość posyp mrożoną lub świeżą borówką. Wszystkie składniki kruszonki zagnieć razem, posyp owoce i dynię i upiecz w piekarniku 30 min 180st C
    Składniki na 8 porcji:
    • Jabłka 500g
    • Dynia 200g
    • Borówka 120g
    • KRUSZONKA:
    • Płatki żytnie 100g
    • Płatki migdałowe 20g
    • Masło 70g
    • Erytrytol 70g
    • Babka płesznik 5g
    • Babka jajowata 50g
    • SOS CYNAMONOWY: 
    • Jogurt skyr 50g
    • Cynamon 0,5g
    • Kurkuma-szczypta

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B6 16%
    • Magnez 14%
    • Cynk 12%
    • Żelazo 10%
    • Wapń 10%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 216kcal
    • Białko 8g
    • Tłuszcz 10g
    • Węglowodany 36,4g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 36
    • Ładunek glikemiczny 7
    • Wymienniki Węglowodanowe 2,9
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 1,2

    Deser jeżynowy z chia

    Sposób przygotowania:
    Wymieszaj nasiona chia z mlekiem i odstaw do lodowi na kilka godzin, najlepiej na noc. Zmiksuj chię zanurzona w mleku z masłem orzechowym i bananem. Wlej do szklanki przekładając z dołu i z góry jeżynami.
    Składniki na 1 porcję:
    • Mleko 2% tłuszczu 100g
    • Banan 50g
    • Masło z orzechów arachidowych 12g
    • Nasiona chia 10g
    • Jeżyny 100g
    • Do dekoracji: amatantus ekspandowany

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Żelazo 20%
    • Wapń 26%
    • Magnez 36%
    • Cynk 20%
    • Witamina B6 20%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 267kcal
    • Białko 10g
    • Tłuszcz 12g
    • Węglowodany 32g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 41
    • Ładunek glikemiczny 8
    • Wymienniki Węglowodanowe 2,1
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 1,5

    Szarlotka na cieście migdałowo-orkiszowym

    Sposób przygotowania:
    Płatki migdałowe zmiksuj na drobno, dodaj mąkę, szczyptę soli, pokrojone zimne masło, erytrytol i jajka. Zmiksuj wszystko razem do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część palcami rozłóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia o średnicy 23cm. Drugą część odstaw do lodówki, razem z wyłożonym ciastem na blaszce . Jabłka obierz pokrój drobno lub zmiksuj w blenderze, ale nie na mus. Jabłka przypraw cynamonem, wyłóż na spód wyłożony w blaszce. A pozostałe ciasto rozwałkuj cienko i przykryj wyłożone jabłka. Piecz w piekarniku 60min w 180 st C.
    Składniki na 12 porcji:
    • Płatki migdałowe 150g
    • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 230g
    • Masło 175g
    • erytrytol 125g
    • Jaja 120g -2 sztuki
    • sól -szczypta
    • cynamon 1g
    • Jabłka 1 kg

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Żelazo 19%
    • Magnez 28%
    • Cynk 23%
    • Witamina B3 21%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 308kcal
    • Białko 7g
    • Tłuszcz 21g
    • Węglowodany 36g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 53
    • Ładunek glikemiczny 11
    • Wymienniki Węglowodanowe 3,1
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 2,2

    Babeczki kakaowe z borówkami

    Sposób przygotowania:
    Płatki zmiksuj w blenderze odstaw. Jajka ubij z erytrytolem, olejem, jogurtem i mlekiem. Dodaj mąkę, zblendowane płatki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nakładaj łyżka do foremek lub papilotek na muffinki, posyp borówkami. Piecz w 180st C przez 25 minut
    Składniki na 16 porcji:
    • Jaja 120g-2 szt
    • Olej rzepakowy 60g
    • Jogurt naturalny, skyr 150g
    • Mleko 2% tłuszczu 100g
    • Erytrytol 120g
    • Płatki owsiane 140g
    • Mąka pszenna 140g
    • Proszek do pieczenia 5g
    • Soda oczyszczona 5g
    • Kakao 30g
    • Borówka amerykańska 320g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Żelazo 11%
    • Magnez 11%
    • Cynk 10%
    • Witamina B12 10%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 138kcal
    • Białko 5g
    • Tłuszcz 6g
    • Węglowodany 25g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 62
    • Ładunek glikemiczny 10
    • Wymienniki Węglowodanowe 2,3
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 0,7

    Lody ,,czekoladowe"

    Sposób przygotowania:
    Banany pokrój w plasterki ułóż na folii spożywczej zawiń szczelnie i włóż do zamrażarki na przynajmniej 12 godzin. Do jogurtu dodaj ksylitol wymieszaj i odstaw żeby ksylitol się rozpuścił. Wyjmij zamrożone banany i zmiksuj wszystko razem, podawaj bezpośrednio po zmiksowaniu.
    Składniki na 2 porcje:
    • Banan 200g
    • Jogurt naturalny skyr 60g
    • Ksylitil 5g
    • Kakao 2g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B6 35%
    • Cynk 12%
    • Żelazo 6%
    • Wapń 5%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 125kcal
    • Białko 5g
    • Tłuszcz 1g
    • Węglowodany 28g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 50
    • Ładunek glikemiczny 12
    • Wymienniki Węglowodanowe 2,6
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 0,3

    Kotleciki ryżowe ze szparagami i sosem czosnkowym

    Sposób przygotowania: 
    Kotleciki ryżowe: Ryż ugotuj, ostudź. Do ryżu dodaj jajko, pokrojony ser, otręby i posiekaną pietruszkę, przypraw solą i pieprzem. Uformuj płaskie kotleciki nakładając je łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matę silikonową. Piecz 20min w 200st C
    Szparagi: Szparagi umyj, odłam końcówki. Włóż do wrzącej osolonej wody gotuj do miękkości ok 8 min.
    Sos czosnkowy: Do jogurtu dodaj przeciśnięty czosnek i posiekany koperek wymieszaj i przypraw solą i pieprzem.
    Składniki na 1 porcję:
    • Kotleciki:
    • Ryż biały basmati 30g
    • Ser mozzarella 30g
    • Jaja 30g
    • Otręby żytnie 5g
    • Pietruszka zielona 5g
    • Szparagi
    • Szparagi 150g
    • Sos czosnkowy:
    • Jogurt naturalny 2% 50g
    • Koper 1g
    • Czosnek 1g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B2 70%
    • Cynk 51%
    • Wapń 37%
    • Żelazo 33%
    • Magnez 24%
    • Selen 22%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 320kcal
    • Białko 19g
    • Tłuszcz 11g
    • Węglowodany 40g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 48
    • Ładunek glikemiczny 17
    • Wymienniki Węglowodanowe 3,5
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 1,8

    Omlet owsiany z truskawkami

    Sposób przygotowania:
    Płatki namocz przynajmniej godzinę wcześniej, minimalną ilością wrzącej wody. Namoczone płatki zmiksuj z jajkami i otrębami oraz jogurtem i ksylitolem. Omlet usmaż na posmarowanej olejem patelni, możesz przykryć  patelnię pokrywką lub obrócić omlet na drugą stroną przy pomocy łopatki, podawaj z truskawkami.
    Składniki na 1 porcję:
    • Płatki owsiane pełnoziarniste 35g
    • Jaja 120g (2 jaja)
    • otręby żytnie 10g
    • Jogurt naturalny skyr 50g
    • Kurkuma szczypta
    • Ksylitol 5g
    • Olej rzepakowy 2g
    • Truskawki 100g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B12 113%
    • Żelazo 54%
    • Cynk 52%
    • Magnez 31%
    • Witamina E 26%
    • Wapń 18%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 405kcal
    • Białko 27g
    • Tłuszcz 17g
    • Węglowodany 43g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 53
    • Ładunek glikemiczny 17
    • Wymienniki Węglowodanowe 3,7
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 2,6

    Kakaowo-bananowy deser z masłem z orzechów nerkowca

    Sposób przygotowania:
     Masło z orzechów nerkowca:
    300g orzechów nerkowca, 15g, sól 0,1g. Orzechy wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz na złoty kolor ok 10min w piekarniku rozgrzanym do 180st.C, po ty czasie orzechy wyjmij i zostaw do ostudzenia.  Rozpuść olej kokosowy i miksuj razem z orzechami i solą do uzyskania względnie gładkiej konsystencji. Może to potrwać nawet ok 5 minut. Wszystko zależy od użytego urządzenia. 
    Serek bananowy:
    Jogurt zmiksuj razem z 80g banana. Serek podziel na pół. Do jednej połowy dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. W naczyniu na spodzie ułóż plasterki banana, a na nich rozłóż masło z orzechów nerkowca, kolejno do naczynia wyłóż serek z bananem, a następnie serek z dodatkiem kakao. Do dekoracji możesz użyć płatków migdałowych.
    Przepis na 1 porcję:
    • Masło z orzechów nerkowca 15g
    • Banan 100g
    • Kakao 0,5g
    • Jogurt naturalny skyr 150g
    • *do dekoracji płatki migdałowe

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Miedź 126%
    • Witamina B2 63%
    • Witamina B12 52%
    • Witamina B6 51
    • Magnez 42%
    • Cynk 28%
    • Wapń 24%
    • Żelazo 17%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 295kcal
    • Białko 23g
    • Tłuszcz 9g
    • Węglowodany 35g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 44
    • Ładunek glikemiczny 14
    • Wymienniki Węglowodanowe 3,2
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 1,7

    Kakaowe naleśniki z nadzieniem serowo-bananowym

    Ciasto na naleśniki: Połącz ze sobą wszystkie składniki, miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, smaż niewielkimi porcjami na patelni do naleśników.
    Nadzienie serowo-bananowe: Ser zmiksuj z ksylitolem, dodaj pokrojony banan i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Naleśniki posmaruj nadzieniem, zawiń w rulonik, podawaj posypane amarantusem ekspandowanym, płatkami migdałowymi i plasterkami banana.

    Składniki na 6 porcji:
    CIASTO NA NALEŚNIKI:
    •  jaja 120g (2 sztuki)
    • mąka orkiszowa pełnoziarnista 90g
    • mleko 2% tłuszczu 140g
    • ksylitol 10g
    • kakao ciemne 5g
    • olej 5g
    NADZIENIE:
    • ser twarogowy chudy 120g
    • jogurt naturalny 2% 20g
    • banan 80g
    • ksylitol 10g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B2 32%
    • Witamina B12 30%
    • Cynk 20%
    • Magnez 16%
    • Żelazo 15%
    • Wapń 9%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 140 kcal
    • Białko 10g
    • Tłuszcz 4g
    • Węglowodany 20g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 57
    • Ładunek glikemiczny 8
    • Wymienniki Węglowodanowe 1,8
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 0,8

    Dorsz w ziołach z pieczarkami i roszponką

    Sposób przygotowania:
    Rybę przypraw ziołami takimi jak czubryca zielona, cząber, estragon, ugotuj na parze. Na patelni rozgrzej olej dodaj pokrojone pieczarki przypraw solą i pieprzem i duś kilka minut dodaj roszponkę i wymieszaj. Podawaj z ugotowaną rybą
    Sos czosnkowy: Do jogurtu dodaj przeciśnięty czosnek i posiekany koperek wymieszaj i przypraw solą i pieprzem.
    Składniki na 1 porcję:
    • Dorsz 200g
    • Pieczarka 100g
    • Olej rzepakowy 5g
    • Roszponka 30g
    • Jogurt naturalny 2%tłuszczu 100g
    • Czosnek 5g
    • Koper 1g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

  • Jod 247%
  • Witamina B12 125 %
  • Magnez 37%
  • Kawasy omega3 37%
  • Cynk 33%
  • Żelazo 33%
  • Wapń 27%

  • Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 296kcal
    • Białko 43g
    • Tłuszcz 9g
    • Węglowodany 12g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 22
    • Ładunek glikemiczny 2
    • Wymienniki Węglowodanowe 0,9
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 2,5

    Sałatka z awokado i grzanka z mozzarellą

    Sposób przygotowania:
     Awokado pokrój w kosteczkę dodaj pokrojone pomidorki, posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj razem. Pieczywo upiecz w tosterze, podawaj z plastrami sera.
    Składniki na 1 porcję:
    • Awokado 35g
    • Pomidorki koktajlowe 100g
    • Czosnek 5g
    • Pietruszka, liście 5g
    • Chleb żytni razowy z ziarnami 40g
    • Ser mozzarella 30g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Mangan 77%
    • Cynk 37%
    • Witamina B6 30 %
    • Żelazo 28%
    • Magnez 27%
    • Wapń 25%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

      • 270kcal
      • Białko 11,5g
      • Tłuszcz 13g
      • Węglowodany 30g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

      • Indeks glikemiczny 50
      • Ładunek glikemiczny 11
      • Wymienniki Węglowodanowe 2,4
      • Wymienniki białkowo tłuszczowe 1,6

    Babeczki z migdałami

    Sposób przygotowania:
    Płatki migdałowe zmiel w blenderze na mąkę. Jajka zmiksuj z ksylitolem na gładką, aksamitną masę dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Łyżką napełniaj foremki muffinek piecz 25min w 180st C
    Przepis na 16 porcji:
    • Płatki migdałowe 150g
    • Napój migdałowy 220g
    • Jaja 120g (2szt)
    • Kurkuma 0,5g
    • Aromat waniliowy 0,1g 
    • Proszek do pieczenia 6g (2łyczeczki)
    • Sól 0,1g (szczypta)
    • Mąka żytnia pełnoziarnista 75g
    • Mąka pszenna 155g
    • Ksylitol 100g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Cynk 10%
    • Witamina E 34%
    • Witamina B2 14%
    • Magnez 14%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 122 kcal
    • Białko 4g
    • Tłuszcz 6g
    • Węglowodany 18g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

      • Indeks glikemiczny 65
      • Ładunek glikemiczny 7
      • Wymienniki Węglowodanowe 1,7
      • Wymienniki białkowo tłuszczowe 0,7

    Dorsz z zielonym pesto i grzanką z pieczywa

    Sposób przygotowania:
    Pesto ze szpinakiem słonecznikiem i fetą: Słonecznik namocz w wodzie ok 2h. Zmiksuj razem ze szpinakiem dopraw czubrycą zieloną, dodaj ser typu feta i wymieszaj na gładko. Pesto najlepiej przygotować na 4 porcje.
    Rybę przypraw solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Ugotuj na parze. Pieczywo ugrilluj.
    Składniki na 1 porcję:
    • Dorsz 200g
    • Szpinak 25g
    • Słonecznik, nasiona 12,5
    • Ser feta 5g
    • Brokuł 120g
    • Pieczywo pełnoziarniste 40g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Jod 250%
    • Witamina B12 104%
    • Witamina B6 86%
    • Magnez 70%
    • Witamina B3 62%
    • Witamina B1 58%
    • Żelazo 53%
    • Cynk 51%
    • Wapń 20%
    • Selen 15%
    • Kwasy tłuszczowe omega-3 28%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 376 kcal
    • Białko 46g
    • Tłuszcz 10g
    • Węglowodany 31g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 46
    • Ładunek glikemiczny 11
    • Wymienniki Węglowodanowe 2,3
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 2,7

    Pączki z piekarnika

    Sposób przygotowania:
    Zmiksuj razem kilka minut żółtka, ksylitol, drożdże, mleko i masło, możesz tutaj dodać aromat pomarańczowy i kurkumę, dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto do otrzymania gładkiej masy, dodaj alkohol i ponownie wyrabiaj ciasto. Ciasto przełóż do miski przykryj i postaw w ciepłym miejscu na przynajmniej 30 min, po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok 4 cm, szklanką wytnij kółka, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (jeżeli chcesz pączki nadziać marmoladą zrób to właśnie w tym momencie tworząc tunel i zaklejając marmoladę w pączku. Pozostaw 10min, aż podrosną i piecz ok 23 min w 180 st.C
    Przepis na 20porcji:
    • Żółtko 120g (6szt)
    • Drożdże świeże 60g
    • Ksylitol 80g
    • Mleko 2% tłuszczu 200g
    • Masło 100g
    • Mąka pszenna 350g
    • Mąka żytnia, pełnoziarnista 150g
    • Alkohol 40% 20g (2 łyżki)

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B12 16%
    • Żelazo 13%
    • Cynk 11%
    • Magnez 6%
    *Wartość odżywcza bez nadzienia

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 154 kcal
    • Białko 4g
    • Tłuszcz 6,5g
    • Węglowodany 23g
    * Wartość odżywcza bez marmolady z nadzieniem ok 30kcal więcej ( 1 łyżeczka marmolady)

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 37
    • Ładunek glikemiczny 12
    • Wymienniki Węglowodanowe 2,2
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 0,8
    *Wartość odżywcza bez nadzienia

    Domowe chrupiące musli

    Sposób przygotowania: 
    Miód rozpuść lub użyj płynnego, banan zmiksuj, migdały i orzechy zmiksuj połącz razem wszystkie składniki. Piekarnik nagrzej do 150st. Na blaszce wyłożonej papierem cienko rozłóż masę. Włóż do piekarnika na 20mim, drzwiczki lekko uchyl. Po tym czasie przemieszaj musli na blaszce i ponownie zostaw na 20 min, wykonaj czynność jeszcze 2 razy.
    Składniki na porcję 490g
    • Migdały 100g
    • Orzechy włoskie 50g
    • Orzechy laskowe 50g
    • Dynia, pestki 100g
    • Sezam, nasiona 20g
    • Banan 100g
    • Miód 20g
    • Płatki owsiane 50g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina E 71%
    • Magnez 49%
    • Żelazo 33%
    • Cynk 25%

    Wartość odżywcza 1 porcji 50 g:

    • 232 kcal
    • Białko 7,4g
    • Tłuszcz 17g
    • Węglowodany 14g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 49
    • Ładunek glikemiczny 5
    • Wymienniki Węglowodanowe 1,1
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 1,8

    Kokosowo-ananasowy koktajl z kaszą jaglaną

    Sposób przygotowania:
    Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, ugotuj w mleku (napoju 2%) kokosowym. Pozostaw do ostygnięcia. Ananas obierz, pokrój w kawałki zmiksuj razem z wiórkami, orzechami i kurkumą na gładką masę. Orzechy mogą być wyczuwalne jako maleńkie drobinki. 
    Składniki na 1 porcję:
    • Kasza jaglana 25g
    • Napój kokosowy bez cukru 2% tłuszczu 150g
    • Ananas 120g
    • wiórki kokosowe 5g
    • Orzechy nerkowca 7g
    • Kurkuma szczypta

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B1 35%
    • Witamina B6 30%
    • Magnez 30%
    • Żelazo 28%
    • Wapń 25%
    • Cynk 23%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 255 kcal
    • Białko 5g
    • Tłuszcz 8,5g
    • Węglowodany 42g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 63
    • Ładunek glikemiczny 24
    • Wymienniki Węglowodanowe 3,8
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 1,0

    Paprykowa zupa z czerwoną soczewicą

    Sposób przygotowania:
    Na oleju zeszklij posiekana w kosteczkę cebulkę, dodaj startą na drobnych oczkach tarki marchewkę duś razem ok 10 min, dodaj pokrojone papryki i duś kolejne 5 min, dodaj przyprawy, zalej wodą dodaj wypłukaną soczewicę i gotuj ok 15 min. 
    Składniki na 4 porcje:
    • Papryka czerwona 100g
    • Papryka zielona 100g
    • Papryka żółta 100g
    • Marchew 150g
    • Cebula czerwona 150g
    • Czosnek 5g
    • Soczewica czerwona 180g
    • Olej rzepakowy 30g
    • Woda 900g
    • PRZYPRAWY: papryka wędzona 1g. sól, pieprz do smaku

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B6 52%
    • Witamina  B1 56%
    • Żelazo  40%
    • Magnez 22%
    • Cynk 26% 

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 250 kcal
    • Białko 12,5g
    • Tłuszcz 9g
    • Węglowodany 34g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 23
    • Ładunek glikemiczny  6
    • Wymienniki Węglowodanowe 2,7
    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 1,3

    Kasza jaglana na mleku migdałowym z bananem i borówką

    Sposób przygotowania:

    Kaszę przepłucz wodą na sitku. Ugotuj w ,,mleku migdałowym". Doprowadź całość do wrzenia, a później zminimalizuj strumień ciepła, żeby kasza gotowała się bardzo delikatnie. Całość posyp borówką i pokrojonym bananem oraz płatkami migdałowymi.  

    Składniki na 1 porcję:
    • Kasza jaglana 25g
    • Napój migdałowy 150g
    • Borówka 50g
    • Banan 50g
    • Płatki migdałowe 2g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Wapń 38%
    • Witamina B1 36%
    • Żelazo 26 %
    • Magnez 26%
    • Cynk 18%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 200 kcal
    • Białko 5g
    • Tłuszcz 4g
    • Węglowodany 38g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 61
    • Ładunek glikemiczny 21
    • Wymienniki Węglowodanowe 3,5
    • Wymienniki
    • białkowo tłuszczowe 0,5

    Naleśniki z serem i mango

    Sposób przygotowania:
    Ciasto:
    Do naczynia wlej wodę i mleko, dodaj jajka mąki szczyptę soli i olej. Zmiksuj na gładko, odstaw na ok. 15 min ciasto nieco zgęstnieje. Rozgrzej patelnię, przetrzyj delikatnie pędzelkiem nasączony, olejem. Ciasto wlewaj porcjami, na każdej stronie smaż krótko, aż naleśnik swobodnie będzie się odklejał. Dla kolejnych porcji nie musisz już powtarzać smarowania patelni. 
    Nadzienie serowe:
    Ser wymieszaj z jogurtem i ksylitolem, dodaj pokrojone w kostkę mango.
    Ciasto na naleśniki składniki na 12 porcji: 
    • Mąka żytnia, typ 2000 100g
    • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 150g
    • Olej rzepakowy 50g
    • Jaja 240g (4 szt)
    • Sól 0,1g (szczypta)
    • Woda 300g
    • Mleko 2 % tłuszczu 300g
    Nadzienie serowe z mango składniki na 1porcję: 

    • Ser twarogowy chudy 60g
    • Jogurt naturalny skyr 40g
    • Ksylitol 2g
    • Mango 60g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B2 70%
    • Cynk 33%
    • Magnez 23%
    • Żelazo 20 %
    • Wapń 20%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 278 kcal
    • Białko 23g
    • Tłuszcz 8g
    • Węglowodany 32g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 51
    • Ładunek glikemiczny 14
    • Wymienniki Węglowodanowe 2,9
    • Wymienniki 
    • białkowo tłuszczowe 1,6

    Zapiekana tortilla z mozzarellą

    Sposób przygotowania:
    Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno koperek, wymieszaj dopraw sola i pieprzem. Sosem posmaruj placek tortilla. Następnie ułóż sałatę (mieszankę liści), pokrojone w wzdłuż paski warzyw i rozłóż kulki mozzarelli, zawiń placek i włóż do rozgrzanego grilla elektrycznego, grilluj kilka minut, aż ser nieco zmięknie.
    Składniki na 1 porcję:
    • Placek tortilla 60g
    • Jogurt naturalny 2% tuszczu 30g
    • Czosnek 1g
    • Koper 0,5g
    • Mix sałat 20g
    • Papryka czerwona 60g
    • Ogórek konserwowy 50g
    • Cebula czerwona 15g
    • Mozzarella mini 60g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B12 76 %
    • Wapń 47%
    • Witamina B2 35%
    • Cynk  33%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 420 kcal
    • Białko 20g
    • Tłuszcz 18g
    • Węglowodany 47g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 64
    • Ładunek glikemiczny 24
    • Wymienniki Węglowodanowe 4,0
    • Wymienniki
    • białkowo tłuszczowe 2,5

    Sernik w kruchym cieście z dynią

    Sposób przygotowania:
    Skórkę z pomarańczy otrzyj tarką. Dynię obierz oczyść i zetrzyj lub zmiksuj, ale nie całkiem na gładko. Dodaj wszystkie składniki na ciasto i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Podziel na pół. Jedną częścią wyłóż formę o średniacy 24cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Drugą część wyłóż na folię spożywczą i nakryj folią również z góry. Ręką uformuj wierzch, którym przykryjesz masę serową. Przygotowany wierzch włóż do zamrażarki, a spod do lodówki. Masa serowa: zmiksuj jaja z ksyliolem i mielonym na gładko serem, możesz dodać kilka kropli ekstraktu pomarańczowego. Masę wylej do formy z wyłożonym spodem dyniowym, a wierzch przykryj ciastem wyjmując je z foli spożywczej. Piecz 60min w 180 st.C
    Składniki na 12 porcji: 
    • KRÓCH SPÓD Z DYNIĄ:
    • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 270g
    • Mąka żytnia 150g
    • Masło 150g
    • Jaja 180g (3 szt)
    • Dynia 200g
    • Skórka ze świeżej pomarańczy 35g
    • Erytrytol 100g
    • Proszek do pieczenia 10g
    • Sól 0,01g
    • MASA SEROWA:
    • Ser twarogowy półtłusty 700g
    • Jaja 240g (4szt)
    • Ksylitol 150g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B2 60%
    • Witamina B12  51%
    • Cynk 40%
    • Żelazo 28%
    • Magnez 24%
    • Wapń 12%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 352 kcal
    • Białko 20g
    • Tłuszcz 17g
    • Węglowodany  50g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 58
    • Ładunek glikemiczny 14
    • Wymienniki Węglowodanowe 4,6
    • Wymienniki
    • białkowo tłuszczowe 2,4

    Grzanki z jajkiem sadzonym i warzywami

    Sposób przygotowania:

    Z pieczywa przygotuj grzanki używając tostera lub grilla elektrycznego. Patelnię posmaruj olejem wbij jajka, przypraw je i smaż, możesz przykryć pokrywką, wówczas szybciej otrzymasz ścięte białko. Warzywa pokrój. Usmażone jajka wyłóż na pieczywo.

    Przepis na 1 porcję:
    • Jaja 120g (2 szt)
    • Olej rzepakowy 3g
    • Pieczywo pełnoziarniste 80g
    • Sałata lodowa 20g
    • Pomidor 50g
    • Ogórek 50g
    • Cebula czerwona 15g
    • Kiełki brokuł 20g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B 12 96%
    • Witamina B2 88%
    • Żelazo 60%
    • Cynk 56%
    • Witamina E 37%
    • Magnez 34%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 418 kcal
    • Białko 24g
    • Tłuszcz 19g
    • Węglowodany 41g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 57
    • Ładunek glikemiczny 18
    • Wymienniki Węglowodanowe 3,3
    • Wymienniki
    • białkowo tłuszczowe 2,7
    **Wskaźniki glikemiczne będą ściśle związane z rodzajem użytego pieczywa

    Zapiekanka dyniowo-mandarynkowa z amarantusem

    Sposób przygotowania:
    Amarantus przepłucz wrzątkiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną mandarynkę i miąższ dyni pokrojony w kosteczkę. Wlej wyciśnięty z pomarańczy sok. Jajka zmiksuj z przyprawami i mlekiem wlej do naczynia, całość posyp płatkami migdałowymi.
    Piecz w piekarniku 50 min w 220 st. C możesz nakryć wierzch naczynia, żeby zbyt mocno nie spiec zapiekanki.
    Składniki na 6 porcji 
    • Dynia 150g
    • Sok ze świeżej pomarańczy 100g
    • Mandarynki 280g
    • Amarantus, ziarno 100g
    • Jaja 180g (3szt)
    • Mleko 2% tłuszczu 170g
    • Płatki migdałowe 35g
    • Kurkuma 0,5g
    • Cynamon 0,5g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Magnez 34%
    • Żelazo 32%
    • Witamina B 12 30%
    • Witamina E 27%
    • Cynk 21%
    • Wapń 15%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 190 kcal
    • Białko 9g
    • Tłuszcz 8g
    • Węglowodany 22g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 37
    • Ładunek glikemiczny 6
    • Wymienniki Węglowodanowe 1,9
    • Wymienniki
    • białkowo tłuszczowe 1,1

    Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

     Sposób przygotowania: Pomarańczę dobrze umyj, ocieraj z niej skórkę tarką. Ksylitol i erytrytol zmiksuj lekko młynkiem (jeżeli nie masz młynka później miksuj nieco dłużej), dodaj otartą skórkę pomarańczy. Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Jajka ubij z ksylitolem i erytrytolem oraz skórką pomarańczy, ubijaj, aż ksylitol się rozpuści, dodaj olej. Dodaj startą marchewkę, mąkę i otręby oraz przyprawy miksuj razem, aż do uzyskania masy. Wylej do formy o wymiarach 27/22cm  wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 50min w 180st C (czas możesz przedłużyć o kilka minut jeżeli będzie taka potrzeba. Sprawdź patyczkiem, jeżeli jest suchy to ciasto jest gotowe).

    Składniki na 16porcji: 
    • Ksylitol 165g
    • Erytrytol 35g
    • Otarta skórka pomarańczy 20g
    • Marchew 400g
    • Jaja 5szt (300g)
    • Olej rzepakowy 200g
    • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 250g
    • Otręby owsiane 30g
    • Proszek do pieczenia 15g
    • Soda oczyszczona 15g
    • Kurkuma mielona 3g
    • Cynamon 5g
    • Pieprz (szczypta)
    • Sól 0,5g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Cynk 17%
    • Żelazo 16%
    • Magnez 15%
    • Witamina B2 15%
    • Witamina B 12 15%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 214 kcal
    • Białko 5g
    • Tłuszcz 15g
    • Węglowodany 28g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 63
    • Ładunek glikemiczny 7
    • Wymienniki Węglowodanowe 2,5
    • Wymienniki
    • białkowo tłuszczowe 1,6

    Omlet z płatkami owsianymi i masłem orzechowym

    Sposób przygotowania:  Wszystkie składniki razem zmiksuj. Wylej na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, przykryj pokrywką, smaż na suchej patelni na małym ogniu kilka minut, dobrym sposobem jest przewrócenie omletu wprost na drugą rozgrzaną patelnię. Można również w trakcie smażenia podlać omlet delikatnie kilkoma kroplami wody. 

    Składniki na 1 porcję:
    • Płatki owsiane 30g
    • Banan 80g
    • Masło z orzechów arachidowych 25g
    • Jajko 60g
    • Jogurt naturalny 2% tłuszczu 40g
    • Nasiona chia 5g
    **Możesz podawać z jogurtem naturalnym i owocami.

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B2 62%
    • Witamina B12 58%
    • Magnez 42%
    • Żelazo 40%
    • Wapń 18%
    • Cynk 37%
    **Wartość odżywcza nie uwzględnia jogurtu i owoców użytych w propozycji podania

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 480 kcal
    • Białko 21g
    • Tłuszcz 24g
    • Węglowodany 49g
    **Wartość kaloryczna nie uwzględnia jogurtu i owoców użytych w propozycji podania 

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 54
    • Ładunek glikemiczny 22
    • Wymienniki Węglowodanowe 4,0
    • Wymienniki
    • białkowo tłuszczowe 3,0

    **Wskaźniki glikemiczne nie uwzględniają jogurtu i owoców użytych w propozycji podania

    Papryka faszerowana mięsnym nadzieniem

    Sposób przygotowania:

    Paprykę przekrój odcinając górę, wykrój gniazdo nasienne. Mięso wymieszaj z pokrojoną w kosteczkę cebulką i starta na tarce na grubych oczkach pieczarką oraz dodaj jajko. Dopraw do smaku solą, pieprzem papryką czerwoną słodką, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Paprykę napełnij farszem, przykryj wierzch odciętą górą. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 200st C przez 40min

    Składniki na 1 porcję:
    • Wieprzowina, szynka mielona 130g
    • Jaja 30g (1/2 sztuki)
    • Pieczarka 30g
    • Cebula 15g
    • Papryka czerwona 300g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B2 100%
    • Miedź 75%
    • Witamina B12 70%
    • Cynk 65%
    • Żelazo 50%
    • Magnez 30%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 300 kcal
    • Białko 36g
    • Tłuszcz 11g
    • Węglowodany 22g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 24

    • Ładunek glikemiczny 0

    • Wymienniki Węglowodanowe 1,5

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 2,4

    Komosa ryżowa z galaretką z malin

    Sposób przygotowania: Komosa : Komosę ryżową gotuj w mleku mleku kokosowym z odrobiną wody, gotuj do miękkości ok 15 min, mieszaj co chwilę.
    Malinowa galaretka: Maliny ugotuj razem z ksylitolem, dodaj żelatynę i mieszaj energicznie już nie gotując.
    Na spód kieliszka wyłóż galaretkę poczekaj, aż ostygnie, na galaretkę wyłóż komosę (może być ciepła lub chłodna). Deser możesz ozdobić różnymi owocami.

    Składniki na 1 porcję:

    • Komosa ryżowa 25g
    • Woda 20g
    • Mleko kokosowe 60g
    • Mleko 2% tłuszczu 60g
    • Maliny 130g
    • Żelatyna 3g
    • Ksylitol 20g
    • Dekoracja: według uznania: karambola, figa, marakuja

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Mangan 77%
    • Żelazo 52%
    • Magnez 49%
    • Cynk 26%
    • Witamina B2 30%
    • ***Wartość odżywcza nieznacznie ulegnie zmianie w zależności od użytych owoców jako dodatek do potrawy

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 320 kcal
    • Białko 11g
    • Tłuszcz 16g
    • Węglowodany 56g
    • ***Wartość odżywcza nieznacznie ulegnie zmianie w zależności od użytych owoców do dekoracji

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 40

    • Ładunek glikemiczny 10

    • Wymienniki Węglowodanowe 4,6

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 1,9
    • ***Wartość odżywcza nieznacznie ulegnie zmianie w zależności od użytych  owoców do dekoracji

    Sernik z malinową frużeliną
    na gryczano orkiszowym spodzie

    Sposób przygotowania: Spód: Z mąki, otrąb, etytrytolu i jednego jajka oraz szczypty soli zagnieć ciasto, możesz również swobodnie zmiksować w mikserze. Blaszkę o średnicy ok 22cm wyłóż papierem do pieczenia. Porcjami wykładaj ciasto, możesz lekko namoczyć dłoń i formować ciasto palcami. Na gładko rozprowadzony spód posyp sezam. 
    Masa serowa: Ser i 6 jajek zmiksuj na gładką masę razem z ksylitolem, możesz dodać aromat pomarańczowy lub otartą skórkę pomarańczy. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. 
    Piecz 60min w 180st C. Odstaw do wystudzenia.
    Frużelina: Maliny umieść w garnku, dodaj ksylitol i gotuj razem, żelatynę rozpuść w soku wytworzonym z malin i dodaj do całości zostaw do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wylej na sernik i odstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje.

    Składniki na 12 porcji:
    • Spód:
    • Mąka gryczana 80g
    • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 100g
    • Otręby żytnie 15g
    • Masło 125g
    • Jaja 60g (1szt)
    • Sól 0,01g (szczypta)
    • Erytrytol 70g
    • Sezam 15g
    • Masa serowa:
    • Ser twarogowy chudy 750g
    • Jaja360g (6szt)
    • Ksylitol 120g
    • Frużelina malinowa:
    • Maliny 600g
    • Żelatyna 12g
    • Ksylitol 75g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B2 61 %
    • Cynk 32%
    • Żelazo 25%
    • Magnez 23%
    • Wapń 14%

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 285 kcal
    • Białko 21g
    • Tłuszcz 14g
    • Węglowodany 42g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 46

    • Ładunek glikemiczny 7

    • Wymienniki Węglowodanowe 3,7

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 2,1

    Budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym

    Sposób przygotowania: 
    Kaszę przepłucz wodą kilka razy, ugotuj w mleku i wodzie kokosowej. Dodaj ksylitol mieszaj, aż się rozpuści i zmiksuj całość. Budyń podziel na dwie części i do jednej dodaj kakao, zmiksuj dokładnie. Układaj warstwami i udekoruj owocami. 
    Wskazówka: Używając mleka kokosowego o obniżonej wartości tłuszczu np 5-7% możesz dodać mleko zamiast wody kokosowej. 

    Składniki na 3 porcje:
    • Kasza jaglana 100g
    • Mleko kokosowe 200g
    • Woda kokosowa 200g
    • Kakao ciemne 15g
    • Ksylitol 25g
    • Dekoracja: maliny, świeże figi, nasiona chia

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Miedź 82%
    • Mangan 70%
    • Żelazo 56%
    • Magnez 45%
    • Cynk 28%
    • ***Wartość odżywcza nieznacznie ulegnie zmianie w zależności od użytych owoców jako dodatek do potrawy

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • 290 kcal
    • Białko 6g
    • Tłuszcz 16g
    • Węglowodany 39g
    • ***Wartość odżywcza nieznacznie ulegnie zmianie w zależności od użytych owoców jako dodatek do potrawy

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 64

    • Ładunek glikemiczny 18

    • Wymienniki Węglowodanowe 3,7

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 1,7
    • ***Wartość odżywcza nieznacznie ulegnie zmianie w zależności od użytych owoców jako dodatek do potrawy

    Makaron z sosem serowo -pieczarkowym

    Sposób przygotowania: 
    Makaron ugotuj. Brokuł ugotuj. Na patelni bez tłuszczu podduś pokrojone drobno pieczarki, dodaj serek topiony mieszaj, aż się rozpuści, zmniejsz podgrzewanie do minimum dodaj jogurt, sól i pieprz . Sos wmieszaj z makaronem dodaj ugotowany brokuł i świeży szpinak. Możesz podawać Makaron w sosie na szpinaku z brokułami lub wymieszać wszystkie składniki w sosie.
    Składniki na 1 porcję:
    • Makaron pszenny pełnoziarnisty 30g
    • Pieczarki 150g
    • Serek topiony śmietankowy 50g
    • Jogurt naturalny 2% tłuszczu 30g
    • Brokuł 80g
    • Szpinak 40g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B2 130%
    • Witamina B3 86%
    • Mangan 85%
    • Żelazo 50%
    • Magnez 48%
    • Cynk 37%
    • Wapń 25%

    Wartość odżywcza w 1 porcji:

    • 326 kcal
    • Białko 16g
    • Tłuszcz 15g
    • Węglowodany 35g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 43

    • Ładunek glikemiczny 12

    • Wymienniki Węglowodanowe 2,7

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 2

    Orkiszowe gofry

    Sposób przygotowania:  Jajka zmiksuj z ksylitolem, dodaj mleko i olej ( 2g oleju użyj na pierwsze posmarowanie gofrownicy, jeżeli jest taka potrzeba), następnie pozostałe składniki cały czas miksując. Porcjami wylewaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piecz do uzyskania złocistego koloru. 


    Składniki na 14 porcji:
    • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 250g
    • Jaja całe 3 szt 
    • Ksylitol 25g
    • Mleko 2% tłuszczu 370g
    • Olej 70g
    • Sól 0,01g
    • Proszek do pieczenia 6g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina E 42%
    • Cynk 33%
    • Witamina B12 31%
    • Witamina B2 29%

    Wartość odżywcza w 1 porcji:

    • 279 kcal
    • Białko 10g
    • Tłuszcz 14g
    • Węglowodany 31g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 63

    • Ładunek glikemiczny 15

    • Wymienniki Węglowodanowe 2,8

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 1,7

    Cukinia zapiekana z mięsem i pieczarkami

    Cukinię umyj, odetnij końcówki, przetnij wzdłuż, delikatnie wydrąż środek. Na oleju podduś delikatnie pokrojoną w kosteczkę cebulę dodaj pokrojone pieczarki i duś razem, dodaj do zmielonego surowego mięsa przypraw solą pieprzem, czubrycą czerwoną i czosnkiem niedźwiedzim, wymieszaj razem i nałóż porcjami do wydrążonej cukinii. Ułóż w naczyniu ceramicznym i piecz w 220 st C przez 45 minut.Podawaj na zielonym szpinaku z czerwonymi warzywami, przypraw liśćmi świeżej bazylii i posiekaną natką pietruszki. 

    Składniki na 4 porcje:
    • Cukinia 500g
    • Mięso wieprzowe z szynki 300g
    • Pieczarka 150g
    • Cebula 150g
    • Olej 15g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B1 76%
    • Witamina B3 56%
    • Witamina B2 38%
    • Cynk 27%
    • Magnez 18%
    • Żelazo 17%
    • ***Wartość odżywcza nieznacznie ulegnie zmianie w zależności od użytych warzyw jako dodatek do potrawy

    Wartość odżywcza w 1 porcji:

    • 140 kcal
    • Białko 15g
    • Tłuszcz 6g
    • Węglowodany 6g
    • ***Wartość odżywcza nieznacznie ulegnie zmianie w zależności od użytych warzyw jako dodatek do potrawy

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 19

    • Ładunek glikemiczny 1

    • Wymienniki Węglowodanowe 0,4

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 1,2
    • ***Wartość odżywcza nieznacznie ulegnie zmianie w zależności od użytych warzyw jako dodatek do potrawy

    Orkiszowo - gryczana tarta z twarożkiem i jeżynami

    Sposób przygotowania: Kruchy spód orkiszowo-gryczany: Erytrytol zmiel na puder, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyklej ciastem formę o średnicy 22 cm, nakłuj widelcem całe ciasto. Piecz 30 min. w 180 st C. Wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.
    Masa serowa na zimno: Ser zmiksuj z mlekiem i ksylitolem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, jak nieco przestygnie dodaj do masy serowej ciągle miksując, możesz dodać kilka kropli ekstraktu pomarańczowego. 
    Na wierzch ułóż umyte jeżyny, wstaw do lodówki do czasu, aż stężeje.

    Składniki na 8 porcji:
    • KRÓCHY SPÓD:
    • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 150g
    • Mąka gryczana 55g
    • Erytrytol 55g
    • Masło 110g
    • Jaja 50g
    • sól -szczypta
    • MASA TWAROGOWA:
    • Ser twarogowy półtłusty 230g
    • Mleko 2% tłuszczu 120g
    • Ksylitol 70g
    • Woda 80g
    • Żelatyna 12g
    • DEKORACJA:
    • Jeżyny 300g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina A 30%
    • Witamina B2 26%
    • Magnez 25%
    • Cynk 25%
    • Żelazo 17%
    • Witamina E 14%

    Wartość odżywcza w 1 porcji:

    • 270 kcal
    • Białko 12g
    • Tłuszcz 15g
    • Węglowodany 39g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 55

    • Ładunek glikemiczny 10

    • Wymienniki Węglowodanowe 3,5

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 1,8

    Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

    Sposób Przygotowania: Płatki wymieszaj razem z ksylitolem i masłem. Owoce umyj i osusz. Kruszonkę podziel na dwie części. W maleńkim naczyniu ceramicznym spód posyp delikatnie kruszonką, kruszonkę przykryj malinami następnie na maliny posyp borówkę. Na wierzch wyłóż pozostałą porcję kruszonki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 min w 180 st.C. 

    Składniki na 1 porcję:
    • Płatki owsiane 40g
    • Masło 15g
    • Ksylitol 15g
    • Maliny 70g
    • Borówka 50g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Miedź 60%
    • Magnez 30%
    • Cynk 23%
    • Witamina B1 23%
    • Witamina B2 14%
    • Witamina B6 12%

    Wartość odżywcza w 1 porcji:

    • 330kcal
    • Białko 6g
    • Tłuszcz 16g
    • Węglowodany 58g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 56

    • Ładunek glikemiczny 20

    • Wymienniki Węglowodanowe 5,0

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 1,7

    Placuszki bananowo-owsiane z jogurtem i owocami

    Sposób przygotowania: Zmiksuj (najlepiej w blenderze) razem płatki, jajka, otręby i banan otrzymaną masę odstaw na 30min. Po tym czasie ciasto nakładaj porcjami po łyżce na blaszkę lub sylikonową matę. Piecz w 180 st C przez 15 min.


    Składniki na 16 sztuk placuszków
    • Płatki owsiane 65g
    • Otręby żytnie 5g
    • Jaja 120g (2szt)
    • Banan 150g
    **porcję podziel na 4 porcje po 4 sztuki. Do 4 placuszków dodaj :
  • borówka 100g
    malina 100g
    jogurt naturalny 100g

  • Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B12 50%
    • Magnez 35%
    • Cynk 30%
    • Wapń 30%

    Wartość odżywcza w 1 porcji :

    ** 1 porcja placuszków z jogurtem i owocami
    • 300kcal
    • Białko 12,5g
    • Tłuszcz 7g
    • Węglowodany 54g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 46

    • Ładunek glikemiczny 20

    • Wymienniki Węglowodanowe 4,3

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 1,1
    ** 1 porcja placuszków z jogurtem i owocami

    Sernik z borówkami na migdałowym spodzie

    Sposób przygotowania:                                                     
    Spód: Migdały zmiel na drobno, ale nie na mąkę, dodaj zimne masło, proszek do pieczenia, ksylitol, mąkę i żółtko, wszystko zmiksuj razem. Ciasto rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o średnicy 22cm. Całość włóż do lodówki. 
    Masa serowa: Ser zmiksuj z ksylitolem, jajkami i białkiem, które zostało podczas przygotowania spodu. Możesz dodać otartą skórkę pomarańczy lub kilka kropli aromatu pomarańczowego. Masę serową wylej na migdałowy spód. Piekarnik rozgrzej do 180st C. Piecz przez 45 min. 
    Dekoracja: Po 45 minutach na upieczony ser wyłóż umytą borówkę i piecz jeszcze dodatkowo 15 min. 
    Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Najlepiej wystudzony przechowuj w lodówce.

    Składniki na 12 porcji:
    • KRUCHY SPÓD MIGDAŁOWY:
    • Migdały 200g
    • Masło 140g
    • Proszek do pieczenia 5g
    • Mąka żytnia 40g
    • Żółtko 1 szt 30g
    • Ksylitol 50g
    • MASA SEROWA:
    • Ser twarogowy półtłusty 700g
    • Ksylitol 100g
    • Jaja 4 szt 240g
    • Białko jaja 1 szt 30g
    • Otarta skórka pomarańczy lub aromat pomarańczowy
    • DEKORACJA:
    • Borówka 350g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B2 64%
    • Witamina E 64%
    • Mangan 53%
    • Witamina B12 40%
    • Magnez 26%
    • Cynk 24%
    • Wapń 14%

    Wartość odżywcza w 1 porcji :

    • 324 kcal
    • Białko 18g
    • Tłuszcz 23g
    • Węglowodany 25g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 42

    • Ładunek glikemiczny 4

    • Wymienniki Węglowodanowe 2,2

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 2,8

    Kurki w kurkumie z kaszą gryczaną i fasolką szparagową

    Sposób przygotowania:
    Kaszę ugotuj. Fasolę ugotuj. Na oleju podduś pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kurki oczyść i ugotuj w osolonej wodzie przez 3 min. Odcedź i dodaj do cebuli. Przypraw solą, pieprzem kolorowym, kurkumą i lubczykiem, duś kilka minut razem, podlej wodą ok. 50 ml. Cały czas mieszając po łyżeczce dodawaj jogurt. Całość posyp zieloną pietruszką i czarnuszką.

    Składniki na 1 porcje:
    • Kasza gryczana 30g
    • Kurki 100g
    • Cebula 50g
    • Olej rzepakowy 7,5g
    • Jogurt naturalny 2% tłuszczu 50g
    • Fasola szparagowa 150g
    • Pietruszka liście 5g
    • Czarnuszka nasiona 1g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Żelazo 100%
    • Witamina B3 80%
    • Witamina B2 67%
    • Magnez 60%
    • Mangan 53%
    • Fosfor 48%
    • Cynk 30%

    Wartość odżywcza w 1 porcji :

    • 300kcal
    • Białko 12g
    • Tłuszcz 11g
    • Węglowodany 47g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 35

    • Ładunek glikemiczny 11

    • Wymienniki Węglowodanowe 3,2

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 1,5

    Tagliatelle z kurczakiem i warzywami

    Sposób przygotowania:
    Makaron ugotuj. Mięso pokrój w kostkę podduś delikatnie na oleju, przypraw solą, pieprzem, czubrycą czerwoną, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Mięso przełóż delikatnie na talerz, a do tej samej patelni włóż pokrojone w ćwiartki pieczarki i cukinię pokrojoną w paseczki, lekko posól, duś pod przykryciem w sosie wytworzonym z  mięsa. Jak warzywa będą miękkie dodaj mięso wymieszaj i duś jeszcze chwilę razem. Wymieszaj z makaronem i świeżym szpinakiem

    Składniki na 1 porcje:
    • Makaron żytni pełnoziarnisty 40g
    • Olej rzepakowy 5g
    • Mięso z piersi kurczaka 150g
    • Cukinia 100g
    • Pieczarka 100g
    • Szpinak 50g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B3 220%
    • Witamina B6 106%
    • Witamina B2 105%
    • Magnez 49%
    • Żelazo 41%
    • Cynk 28%

    Wartość odżywcza w 1 porcji :

    • 372kcal
    • Białko 41g
    • Tłuszcz 8g
    • Węglowodany 41g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 47

    • Ładunek glikemiczny 15

    • Wymienniki Węglowodanowe 3,2

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 2,4

    Zapiekana kasza jaglana z amarantusem i truskawkami

    Sposób przygotowania:
    Kaszę i amarantus wypłucz, morele zalej wrzątkiem i poczekaj aż ostygną, później pokrój drobno. Banan zmiksuj w blenderze. Jajka zmiksuj z serem i mlekiem. Dodaj zmiksowany banan  i pokrojone morele. Wszystkie składniki wyłóż do naczynia żaroodpornego, wrzuć pokrojone truskawki i piecz w piekarniku w 200st C 
    przez 40 minut



    Składniki na 4 porcje:
    • Kasza jaglana 100g
    • Amarantus, ziarno 30g
    • Mleko 2% tłuszczu 500g
    • Jajka 2 szt -120g
    • Ser twarogowy chudy 100g
    • Morele suszone 30g
    • Banan 120g 
    • Truskawki 300g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B2 79%
    • Witamina B12 60%
    • Witamina B6 49%
    • Żelazo 44%
    • Magnez 38%
    • Cynk 36%
    • Wapń 29%

    Wartość odżywcza w 1 porcji :

    • 320kcal
    • Białko 18g
    • Tłuszcz 7g
    • Węglowodany 48g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 51

    • Ładunek glikemiczny 22

    • Wymienniki Węglowodanowe 4,4

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 1,4

    Roladka z serem i pieczarkami na szpinaku z fetą i brokułem

    Sposób przygotowania:  Mięso rozbij cienko, przypraw solą i pieprzem, przykryj cienkim plastrem sera. Pieczarki pokrój podduś na patelni bez tłuszczu, odparuj z nich wodę, ostudź i wyłóż na filet. Wszystko razem zawiń w rulonik. Ugotuj na parze razem z brokułem 30 min. 
    Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koper wymieszaj
    i odpraw do smaku. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Ser pokrój w kosteczkę. Składniki układaj warstwami lub wymieszaj razem z sosem. 

    Składniki na 1 porcje:
    • Szpinak 50g
    • Ser Feta 30g
    • Słonecznik 5g
    • Jogurt naturalny 60g
    • Czosnek-do smaku 1g
    • Koper- do smaku 0,1g
    • Brokuł 100g
    • Filet z piersi kurczaka 100g
    • Ser gouda 10g
    • Pieczarka 70g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina B3 150%
    • Witamina B2 115%
    • Witamina B6 99%
    • Magnez 56%
    • Wapń 55%
    • Żelazo 48%
    • Cynk 46%

    Wartość odżywcza w 1 porcji :

    • 320kcal
    • Białko 39g
    • Tłuszcz 13g
    • Węglowodany 14g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 23

    • Ładunek glikemiczny 2

    • Wymienniki Węglowodanowe 0,8

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 2,7

    Koktajl multi/detox

    Sposób przygotowania:

    Pietruszkę umyj dokładnie, marchew obierz, melon obierz i usuń nasiona. Z cytryny wyciśnij sok. Pietruszkę, melon i marchew pokrój na mniejsze części, zblenduj razem
    z olejem i sokiem z cytryny oraz odrobiną wody.

    Składniki na 2 porcje:
    • Melon żółty 350g
    • Marchew 150g
    • Pietruszka, nać 50g
    • Sok z cytryny 20g
    • Olej lniany 10g
    • Woda 80g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Kwasy omega 3  137%
    • Witamina A 290%
    • Witamina C 137%
    • Żelazo 25%
    • Jest źródłem miedzi, magnezu
       i witaminy B6 
    • Zawiera foliany

    Wartość odżywcza w 1 porcji :

    • 147kcal
    • Białko 2,8g
    • Tłuszcz 5,4g
    • Węglowodany 25,4g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 58

    • Ładunek glikemiczny 11

    • Wymienniki Węglowodanowe 2,0

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 0,6

    Tortilla ze szpinakiem i serem feta

    Sposób przygotowania:

    Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek wymieszaj i dopraw do smaku. Sosem posmaruj placek, ułóż na nim liście szpinaku, pokrojony w słupki ogórek i ser feta, posyp kiełkami. placek tortilli zawiń w rulon i pokrój na kawałki.

    Składniki na 1 porcje:
    • Placek Tortilla 1 szt- 60g
    • Jogurt naturalny 50g
    • Czosnek do smaku- 1g
    • Koper  do smaku-1g
    • Szpinak 30g
    • Ogórek 50g
    • Ser ,,Feta" 30g
    • Kiełki słonecznika 10g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Wapń  34%
    • Fosfor 33%
    • Sód 40%
    • Jest źródłem witamin z grupy B

    Wartość odżywcza w 1 porcji :

    • 295kcal
    • Białko 13g
    • Tłuszcz 10g
    • Węglowodany 42g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 67

    • Ładunek glikemiczny 23

    • Wymienniki Węglowodanowe 3,5

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 1,4

    Truskawkowy deser z prażonymi płatkami

    Sposób przygotowania:

    Truskawki umyj oddziel szypułki, zmiksuj lekko, włóż do szklanki. Jogurt wymieszaj
    z nasionami chia (najlepiej dzień wcześniej) ułóż kolejną warstwę na truskawkach. Płatki i wiórki kokosowe podpraż delikatnie na suchej patelni (osobno praż płatki
    i osobno wiórki, ponieważ płatki wymagają nieco dłuższego czasu niż wiórki). Uprażone płatki wyłóż jako kolejną warstwę, następnie posyp wiórki kokosowe.

    Składniki na 1 porcje:
    • Truskawki 100g
    • Jogurt naturalny 100g
    • Nasiona chia 5g
    • Płatki owsiane 25g
    • Wiórki kokosowe 5g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Kwasy omega 3  48%
    • Żelazo 29%
    • Magnez 35%
    • Cynk 23%
    • Jest źródłem wapnia
       i witamin z grupy B

    Wartość odżywcza w 1 porcji :

    • 243 kcal
    • Białko 9g
    • Tłuszcz 9g
    • Węglowodany 34g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 48

    • Ładunek glikemiczny 13

    • Wymienniki Węglowodanowe 2,8

    • Wymienniki
      białkowo tłuszczowe 1,2

    Brownie z bananem

    Sposób przygotowania:

    Banany obierz ze skórki i zmiksuj, osobno zmiksuj orzechy i dodaj sezam. Masło rozpuść bardzo powoli na delikatnym ogniu,dodaj czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia, dodaj ksylitol, mieszaj do rozpuszczenia, minimalnie podgrzewając. Dodaj zmiksowane orzechy z sezamem, mąkę i proszek do pieczenia. Jajka roztrzep energicznie i dodaj do pozostałych składników. Wszystkie składniki mieszaj do całkowitego połączenia. Ciasto wylej na małą blaszkę 27/22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25min 180 st C. Po wystygnięciu podziel blaszkę na 16 porcji.

    Składniki na 16 porcji:
    • Banan 200g
    • Orzechy włoskie 85g
    • Sezam 15g
    • Czekolada gorzka 200g
    • Masło 200g
    • Ksylitol 250g
    • Mąka pszenna 250g
    • Proszek do pieczenia 2g
    • Kakao gorzkie 20g
    • Jaja całe 240g (4szt)

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Kwasy omega 3  23%
    • Żelazo 15%
    • Miedź 23%
    • Mangan 24%
    • Magnez 19%
    • Jest źródłem witamin z grupy B

    Wartość odżywcza w 1 porcji :

    • 305 kcal
    • Białko 5,7g
    • Węglowodany 39g
    • Tłuszcze 20g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 53

    • Ładunek glikemiczny 12

    • Wymienniki Węglowodanowe 3,8

    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 2

    Zapiekanka z ryżem i warzywami

    Sposób przygotowania:

    Warzywa obierz pokrój według uznania w plastry piórka, kostkę. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą (opcjonalnie: ryż możesz gotować we wrzątku 15 min) , wysyp do naczynia, warzywa poukładaj warstwami, warstwy przyprawiaj ziołami: posiekaną pietruszką, lubczykiem, pieprzem, czerwoną papryką, solą. Całość podlej wodą ilość będzie zależna od wielkości naczynia, przykryj wierzch naczynia i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 40 minut.  Podawaj z ulubionym dipem do warzyw.

    Składniki na 3 porcje:
    • Ryż ,,3 kolory"(biały, czarny, czerwony) 60g
    • Batat 180g
    • Papryka czerwona 150g
    • Kukurydza konserwowa 150g
    • Czerwona fasola konserwowa 150g
    • Bakłażan 180g
    • Czerwona cebula 120g
    • Woda około 400ml

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Witamina A 130%
    • Żelazo 30%
    • Miedź 58%
    • Jest źródłem witaminy B6, B3 

    Wartość odżywcza w 1 porcji :

    • 266 kcal
    • Białko 9,7g
    • Węglowodany 58,5g
    • Tłuszcze 1,7g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 55

    • Ładunek glikemiczny 26

    • Wymienniki Węglowodanowe 5

    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 0,5

    Owocowy koktajl ze szpinakiem

    Sposób przygotowania:

    Ananas obierz ze skórki, truskawki umyj oddziel szypułki, gruszkę obierz i wytnij gniazdo nasienne, szpinak opłucz, sezam przepłucz wodą. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

    Składniki na 2 porcje:
    • Szpinak 100g
    • Ananas 300g
    • Gruszka 180g
    • Truskawki 150g
    • Sezam 20g
    • Woda 50g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Miedź 100%
    • Żelazo 50%
    • Magnez 44%
    • Jest źródłem folianów oraz witaminy B6, B1 i A

    Wartość odżywcza w 1 porcji:

    • 226 kcal
    • Białko 4,7g
    • Węglowodany 42,6g
    • Tłuszcze 5,9g

    Wskaźniki glikemiczne w 1 porcji:

    • Indeks glikemiczny 53

    • Ładunek glikemiczny 19

    • Wymienniki Węglowodanowe 3,5

    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 0,7

    Makaron ryżowy ze szpinakiem i szparagami

    Sposób przygotowania:

    Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i duś, aż zmniejszy swoją objętość, dodaj ser typu feta, przypraw kurkumą oraz pieprzem. Makaron ugotuj. Szparagi umyj odłam końcówki i wrzuć do osolonego wrzątku gotuj ok 7 minut w zależności od ich grubości.

    Składniki na 2 porcje:
    • Szpinak 400g
    • Masło 15g
    • Czosnek 5g
    • Ser Feta 30g
    • Makaron ryżowy 60g
    • Szparagi 200g

    Porcja zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Foliany 100%
    • Żelazo 47%
    • Cynk 30%
    • Jest źródłem magnezu i wapnia
    • Witamin z grupy B

    Wartość odżywcza w 1 porcji

    • 245 kcal
    • Białko 8,3g
    • Węglowodany 32,7g
    • Tłuszcze 9,4g

    Wskaźniki glikemiczne

    • Indeks glikemiczny 44

    • Ładunek glikemiczny 12

    • Wymienniki Węglowodanowe 2,8 

    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 1,2

    Sałatka z burakiem, rukolą i serem feta

    Sposób przygotowania:

    Pokrój w kostkę kolejno - ugotowane buraczki, ogórki oraz ser feta.
    W miseczce ułóż rukolę, pokrojone buraki, ogórki i fetę. Słonecznik podpraż delikatnie na suchej patelni i posyp jak wystygnie. Wymieszaj wszystko razem, nie ma potrzeby dodatkowo doprawiać, składniki idealnie się uzupełniają.

    Składniki na 4 porcje:
    • Burak gotowany 500g
    • Ogórek konserwowy 150g
    • Ser typu Feta 120g
    • Rukola 50g
    • Słonecznik, nasiona 20g

    Porcja sałatki zapewnia pokrycie  % dziennego zapotrzebowania na:

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej  

    • Foliany 40%
    • Cynk 20%
    • Witamina E 24%
    • Jest źródłem manganu i wapnia
    • Witamin z grupy B

    Wartość odżywcza w 1 porcji 210g

    • 160 kcal
    • Białko 8,7g
    • Węglowodany 16g
    • Tłuszcze 7,8g

    Wskaźniki glikemiczne

    • Indeks glikemiczny 55

    • Ładunek glikemiczny 7

    • Wymienniki Węglowodanowe 1,3

    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 1

    Deser Chia z kokosem i borówkami

    Sposób przygotowania:

    *Deser musisz przygotować dzień wcześniej lub min. 5 godzin wcześniej. 

    Do naczynia wlej mleko dodaj wiórki, laskę wanilii i nasiona chia, wymieszaj. Kilkakrotnie mieszaj w ciągu najbliższej godziny. Nasiona będą zwiększać swoją objętość i mogą się pozlepiać w tym czasie. Po upływie przynajmniej 5 godzin możesz przełożyć deser do pucharków lub kieliszków i posypać borówką.

    Składniki na 4 porcje:
    • Mleko 2% tłuszczu 500ml

    • Wiórki kokosowe 20g
    • Nasion Chia 40g

    • Borówki 200g
    • Tarta laska wanilii

    Porcja deseru zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na: 

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Kwasy Omega 3  84%
    • Wapń 27%
    • Miedź 28%
    • Mangan 30%
    • Jest źródłem żelaza i wit. z grupy B

    Wartość odżywcza w 1 porcji 190g

    • 174 kcal
    • Białko 6,5g
    • Węglowodany 19g
    • Tłuszcze 9g

    Wskaźniki glikemiczne

    • Indeks glikemiczny 41

    • Ładunek glikemiczny 5

    • Wymienniki Węglowodanowe 1,3

    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 1,1

    Filet z kurczaka w szpinakowo - serowym sosie
    z pestkami dyni, amarantusem i warzywami

    Sposób przygotowania:

    Amarantus ugotuj według przepisu na opakowaniu. Brokuł sparz. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Na rozgrzanym maśle zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak, podduszaj aż zmniejszy swoją objętość. Dodaj ser feta i mieszaj aż ser się rozpuści. Mięso przekrój wzdłuż na cienkie plastry, przypraw pieprzem i gotuj w sosie z sera i szpinaku . Jeżeli masz grubszy filet sprawdź nacinając go delikatnie kiedy będzie dobrze ugotowany. Tak przygotowany filet obłóż szpinakiem i posyp wierzch uprażonymi pestkami dyni.

     Podawaj z amarantusem i ugotowanym aldente brokułem oraz pomidorkami.

    *Wapń z sera ograniczy wchłanianie żelaza w naturalny sposób, jeżeli masz problemy z gospodarką żelazem szpinak przygotuj z dodatkiem soku z cytryny.


    Składniki na 2 porcje:
    • Mięso z piersi kurczaka 300g

    • Szpinak świeży 200g

    • Ser typu Feta 60g
    • Pomidorki koktajlowe 200g
    • Brokuł 100g
    • Amarantus, ziarno 60g
    • Dynia, pestki 10g
    • Czosnek 10g
    • Masło 5g

    Porcja deseru zapewnia pokrycie % dziennego zapotrzebowania na: 

    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 

    • Magnez 100%
    • Mangan 93%
    • Cynk 47%
    • Witamina E 74%
    • Foliany 105%
    • Jest źródłem wit. z grupy B

    Wartość odżywcza w 1 porcji 

    • 365 kcal
    • Białko 43
    • Węglowodany 31g
    • Tłuszcze 9,2

    Wskaźniki glikemiczne

    • Indeks glikemiczny 34

    • Ładunek glikemiczny 7

    • Wymienniki Węglowodanowe 2,4

    • Wymienniki białkowo tłuszczowe 2,5